Nieuws

Voedingsadvies door diëtist helpt bij depressie!

Mensen met een depressie kunnen baat hebben bij voedingsadviezen van een diëtist. Dat concluderen Australische onderzoekers op basis van een gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT) bij 67 mensen met een depressie. De studie is weliswaar klein, maar de resultaten zijn veelbelovend. Voedingsadvies ging gepaard met een verbetering van de depressie bij 1 op de 3 patiënten. Volgens deskundigen is dat een vergelijkbaar effect als van antidepressiva.

Mediterrane voeding

In het onderzoek kreeg de helft van de deelnemers gedurende in totaal 7 uur begeleiding van een diëtist om 12 weken lang een mediterrane voeding te eten met volkoren graanproducten, groenten, fruit, peulvruchten, ongezoete zuivel, noten, vis, kip, eieren en olijfolie. Ze werden ook geadviseerd om te minderen met zoete producten, frisdrank, fastfood, geraffineerde graanproducten en rood en bewerkt vlees. De andere helft ging ook in totaal 7 uur naar een professional. Hierbij ging het om sociale ondersteuning, zoals praten over onderwerpen als sport, nieuws en muziek of het spelen van spelletjes. Na 12 weken bleken er duidelijke verschillen tussen beide groepen. In de groep met mediterrane voeding verbeterde de depressie bij 32% van de deelnemers en in de groep met sociale ondersteuning bij slechts 8%.

Ook preventief

Dit is de eerste interventiestudie naar het effect van voedingsadvies bij mensen met een depressie. Eerder waren er wel al aanwijzingen dat een gezonde voeding de kans op het ontstaan van een depressie verkleint. Depressies komen namelijk minder vaak voor bij mensen die gezond eten. Een mediterrane voeding verkleint de kans op een depressie met 30%, zo blijkt uit meerdere studies.

 

Bron: Nieuws voor dietisten / BMC medicine

 


Terug